Escape Room Rotterdam – Doctor Watsons

WAT IS EEN ESCAPE ROOM

Wat is een escape room

Een escape room, wat is dat? Een escape room is een activiteit waarbij je samen met andere deelnemers in groepsverband in een ruimte wordt geplaatst. Aan de hand van verschillende puzzels en raadsels moeten jullie een ontsnappingsmogelijkheid zien te vinden. Je krijgt hiervoor meestal 60 minuten de tijd.

Waarschijnlijk heb je via vrienden en/of collega’s gehoord over escape rooms. Wij nemen je graag mee in de geschiedenis van de escaperoom. Hoe is dit principe ontstaan en wat maakt het zo’n leuk uitje? Wij leggen je met veel plezier uit waarom veel mensen er zo enthousiast over zijn!

Wij bieden gratis koffie en thee aan met de code LoveTheDoctor

De definitie van een escape room

Er is geen officiële definitie van het begrip escaperoom. In een escape room gaat de deur tijdelijk op slot en de missie is om samen zo snel mogelijk uit de kamer ontsnappen. Meestal is dit binnen een uur. Uiteraard kun je eenmaal binnen gebruik maken van (cryptische) aanwijzingen, die je stapje voor stapje richting de uiteindelijke ‘escape’ of sleutel/code helpen om te ontsnappen uit de kamer. Onze escape rooms bestaan uit meerdere ruimtes. Slagen jullie erin om binnen de gestelde tijd te ontsnappen? Dat is knap want dit lukt zeker niet iedereen!

Wikipedia omschrijft de definitie van een escape room als volgt:

“Een escape room (ook wel escape challenge, escape game, exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel op een fysieke locatie waarbij een groep mensen samen puzzels, raadsels en uitdagingen ontdekken en proberen op te lossen binnen een bepaalde tijd (meestal een uur).”

Het spel binnen een escape room

Binnen de gestelde tijd uit een escaperoom komen is bij ons nog een hele uitdaging. Van jouw team wordt verwacht om puzzels op te lossen en aanwijzingen op te volgen en/of verbanden te zien. Het unieke van onze escape rooms zijn dat deze zich afspelen in verschillende ruimtes. Hoe meer puzzels en raadsels jullie weten op te lossen des te dichterbij jullie bij de uiteindelijke ontsnapping in de buurt komen. De meest genoemde emoties die opkomen tijdens het uitvoeren van de opdrachten zijn geluk, angst, vreugde, verassing en verbazing. Zodra je in de escape room stapt kom je in een andere wereld terecht. Jij en je teamleden gaan door een emotionele rollercoaster waarbij het de kunst is om zo goed mogelijk samen te werken met je teamleden. De meeste mensen doen de escape room met vrienden, collega’s of familie. Samenwerking is hierin het sleutelwoord.

Wij hanteren een vaste prijs van €139 per kamer

Virtual reality binnen een escape room

De hedendaagse trend van de escape rooms wordt gecombineerd met nieuwe en geavanceerde technologieën zoals VR (virtual reality). Dit maakt het spelen van de kamers nog spannender en zorgt een extra dimensie binnen de spelbeleving.

Dacht je dat de “gebruikelijke” escaperoom al zenuwslopend was? Dan heb je een VR/AR room nog niet geprobeerd! Een virtual reality escaperoom is een kamer waarbij de beleving met een VR bril beleefd wordt.

 

De ideale groepssamenstelling voor de ontsnapping

In het ideale scenario stel je een groep samen met mensen die elkaar goed aanvullen. Dit in verband met de verschillende typen puzzels en raadsels die jullie moeten oplossen. Samenwerken is essentieel indien jullie tijdig uit de escape room willen ontsnappen. Om te ontsnappen uit onze kamers raden wij groepen aan vanaf 2 tot 6 personen. Uitzonderingen voor 7 personen zijn mogelijk maar het is niet mogelijk om met meer mensen de kamers te spelen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat 6 personen dan ook de ideale samenstelling is voor jullie ontsnappingsavontuur.

Vrijgezellenfeest, teamuitje met het werk of gewoon als uniek uitje met vrienden/familie. Een escaperoom is een heel speciaal en bijzonder uitje waarbij velen na hun eerste ervaring zo snel mogelijk de volgende willen gaan spelen.

De geschiedenis van ontsnappingskamers

Ontsnappingskamers worden steeds populairder. Dit concept dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes. Crimson Room van TAKAGISM Inc. werd in 2004 uitgebracht en werd een grote hit. Dit spel is gemaakt door Toshimitsu Takagi. In deze game is het doel om door middel van eenvoudige beelden te ontsnappen uit een kamer met behulp van aanwijzingen. Het oplossen van puzzels met voorwerpen uit de kamer in het spel geldt nog steeds als een klassieker. De uiteindelijke escape room zoals wij die nu kennen is voor een groot deel gebaseerd op deze game: Crimson Room.

Jaren later in 2011 kwam een Hongaar genaamd Attila Gyurkovics op het idee om deze games in het echt te realiseren. Hij was erg fan van escaperoom games en van andere games met veel logica en nadenkwerk. Daarom leek het hem een goed plan om een real-life escape room te ‘bouwen’ in de stad Budapest. De eerste escape rooms waren in vochtige kelders vol rommel en vuil. De bedoeling hiervan was om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten.

De escaperoom verspreidde zich daarna ook in rap tempo over de hele wereld. Dit begon in Engeland waar in 2012 de eerste escape room werd gebouwd. Later zijn er ook in Nederland honderden escaperooms gebouwd verdeeld over het hele land. Wel is het concept een beetje aangepast. Escape rooms zijn niet koud en vies meer. De kamers worden op mooie en unieke locaties gebouwd waar veel aandacht besteed is aan uitstraling en verhaallijnen.

De kamers kunnen gespeeld worden met maximaal 6 personen

Het nieuwste populaire uitje

Nadat jullie de escaperoom als uitje hebben gedaan hoeft het niet per definitie afgelopen te zijn. Onze service gaat verder. Zo kunnen jullie bij ons een drankje en hapje eten doen, een groepsfoto laten maken. Daarnaast kunnen jullie zelfs door met een van onze andere activiteiten zoals; bicycle combi, rule the waves, gin tasting of gin destilleren. Escaperooms zijn allang niet meer de kamers zoals in 2011 in Budapest, ze ontwikkelen zich tot creatieve dagjes uit.

Ben je op zoek naar een leuke uitdaging met vrienden of wil je samen met je vriend of vriendin nagaan hoe creatief jullie eigenlijk zijn? Zorg dat je goed bestand bent tegen wat stress en probeer helder na te denken, je hebt dan de grootste kans om de adventure room te ontspannen en een escape room op je lijstje van prestaties bij te schrijven. Bekijk de beschikbare tijden van onze kamers La Residence en L’Architecte!

Wat is een escape room?

In een escape room wordt je samen met andere deelnemers in een ruimte geplaatst. Aan de hand van verschillende puzzels en raadsels moeten jullie samen een ontsnappingsmogelijkheid zien te vinden. Je krijgt hiervoor over het algemeen 60 minuten de tijd.

Hoe is het idee voor escape rooms ontstaan?

Het concept van escape rooms is afkomstig van een computerspel genaamd Crimson Room van TAKAGISM Inc. en werd in 2004 uitgebracht. Gedurende dit spel was het doel om door middel van simpele beelden te ontsnappen uit een kamer door middel van aanwijzingen.

Wanneer is de eerste escape room opgezet?

De eerste escape room is afkomstig uit Hongarije. Deze is opgezet door Attila Gyurkovics in het jaar 2011 in Budapest. Daarna zijn de escape rooms snel verspreid en toegenomen in populariteit. Zo werd de tweede escape room in 2012 opgezet in Engeland.

Hoeveel escape rooms zijn er tegenwoordig in Nederland?

Op het moment van schrijven zijn er in Nederland honderden escape rooms met verschillende thema’s. Bij goede escape rooms is er ook veel tijd en aandacht besteed aan de uitstraling en de verhaallijn.

Scroll naar top
× Hulp nodig? WhatsApp ons!