Escape Room Rotterdam – Doctor Watsons

VERSCHILLENDE SOORTEN PUZZELS IN ESCAPE ROOMS

Escape room korting

Verschillende soorten puzzels in escape rooms.  Escape rooms zijn er in alle soorten en maten. Dit komt doordat er een grote diversiteit zit in het aantal puzzels. Maar toch zijn niet alle puzzels zo verschillend als je denkt. Ja, natuurlijk is het een andere puzzel, maar vaak hebben puzzels uit verschillende escape rooms dezelfde gedachte gang. Maar welke puzzels zijn er nou eigenlijk? En hoe kan je deze het beste benaderen? Wil jij ook een recordtijd neerzetten in je volgende escape room? Lees dan verder.

DE GESCHIEDENIS VAN ESCAPEROOM PUZZELS

Laten we eerst eens verkennen waar escape rooms nou eigenlijk vandaan komen. Het concept van ontsnappen is dan misschien wel al eeuwenoud, maar daarentegen bestaan escape rooms nog niet zo lang. Het is allemaal begonnen in 2006 door een aantal programmeurs uit Californië. Zij bedachten dat het grappig zou zijn om een spel te creëren waarin je door het oplossen van puzzels en raadsels kon winnen. Het moest natuurlijk wel een beetje lastig gemaakt worden. Daardoor verzonnen de jongens uit Amerika dat het allemaal moest gebeuren in een opgesloten kamer met een tijdslimiet. Om deze reden werd het essentieel dat de puzzels snel moeten worden opgelost.

VERSCHILLENDE ESCAPE ROOM RAADSELS

Escape rooms bestaan nu al een kleine 15 jaar en de eerste puzzels hebben de tijd gehad om uit te bloeien tot verschillende ingewikkelde hersenkrakers:

CIJFERS EN LETTERS

De eerste soort puzzels die je vaak tegenkomt zijn puzzels met cijfers en letters. Deze puzzels worden vaak gebruikt in combinatie met hangsloten of kluizen. Het is de bedoeling dat je de getallen ergens in de kamer terugvind. De beste aanpak voor deze soort puzzel: Kijk vooral goed om je heen! Ook worden deze puzzels opgebouwd aan de hand van wiskunde en rekenvaardigheid. Het oplossen van vergelijkingen of optelsommen biedt vaak de uitkomst voor het vinden van het juiste getal. Daarnaast is het ook mogelijk dat je de juiste letters moet vinden. Het oplossen van kruiswoordraadsels is hierbij niet vreemd om tot ontbrekende letter te komen.

FYSIEKE PUZZELS

Daarnaast wordt er veelal gebruik gemaakt van fysieke puzzels en raadsels. Voorbeelden hiervan zijn het losmaken van knopen, het verplaatsen van objecten zoals gewichtjes of misschien zelfs jezelf! De beste aanpak is eerst goed te analyseren wat het einddoel van de puzzel is en hoe je deze het best kunt oplossen voordat je gaat beginnen met oplossen. Als je dit niet doet kan dit voor problemen zorgen: Misschien maak je de knoop misschien nog wel erger!

LICHT EN GELUID

Ook zijn er puzzels die gebruik maken van het zintuigelijk aspect. Licht en geluid zijn hier een voorbeeld van. Het is hierbij belangrijk dat je terug in jezelf keert en goed nagaat wat je ziet en hoort. Luister ook goed naar de het achtergrond verhaal van de escape room, hier kunnen belangrijke hints in zitten voor oplossingen binnen de escape room. Kijk ook goed naar plekken die minder goed verlicht zijn. Hierin kunnen kleine objecten in zijn verstopt. Luister tot slot goed of er in het themalied van de kamer nog verborgen hints worden verteld/gezongen. Deze kunnen je helpen bij de ontsnapping.

VERBORGEN OBJECTEN

Verborgen objecten zijn een klassieker in zo’n beetje iedere escape room. Het eerste wat je zou moeten doen in de escape room is op zoek gaan naar deze verborgen objecten. Deze objecten zijn meestal verstopt in kasten, achter hoekjes of op hoge plekken. Tips bij het vinden van verborgen objecten zijn: kijk vooral in boeken, open alle laden va

Sleutel puzzel escape roomn de ladekasten en stop niet bij het vinden van één object. Als je iets vind, is er vaak nog een bijbehorend object in de kamer te vinden. Dus kijk goed!

VISUELE OMGEVING

Ook visuele vormgeving speelt een rol bij het oplossen van puzzels en raadsels binnen de escape room. Wat je op het eerste gezicht niet ziet, zie je bijvoorbeeld wel als je er iets langer, of op een andere manier naar kijkt. Zoek daarom goed naar hints in afbeeldingen en teksten op de muur. Kijk ook goed of er geen gaten in de vloer of muur zitten, ook hierachter kunnen hints zijn verstopt.

LOGICA PUZZELS


Naast visuele vormgeving wordt er in escape rooms ook vaak gebruik gemaakt van logica. Hierbij wordt gebruik gemaakt van patronen en is het aan de spelers om de volgende uitkomst van het patroon te bepalen. Besteed daarom veel aandacht aan het vinden van repeterende patronen en thema’s. Ga ook opzoek naar mysterieuze symbolen die vaak met dit soort puzzels te maken hebben en denk vooral logisch na!

COMBINATIE PUZZELS

Tenslotte is het ook niet vreemd voor de makers van escape rooms om deze puzzels en raadsel te combineren. Houdt om die reden bovenstaande puzzels in gedachte en wees niet bang om verschillende opties te proberen. Het is niet altijd zo dat je een combinatie hoeft te maken maar hier en daar is het zeker wel mogelijk. Met dit overzicht in gedachte is jouw team klaar om een recordtijd neer te zetten in de escape rooms van 2020. Succes!

 

 

Scroll naar top
× Hulp nodig? WhatsApp ons!